Bayramda bol bol tatlı ve et yiyip kalori almak yerine 4 günlük bir detoks uygularsanız, toksinlerinizi atıp yeni yıla formda girebilirsiniz..
Bayram deyince akla gelen ilk şeylerden biri; ziyafetleri aratmayan sofralar oluyor. Tuzlusundan tatlısına çeşitli yiyeceklerle dolu olan bu sofraların büyüsüne kapılanlar için, kilo almak kaçınılmaz oluyor. Bu yıl bayram ile yeni yılın peş peşe olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan; vücudunu toksinlerden arındırarak yeni yıla daha sağlıklı girmek isteyenlere, bayram boyunca detoks uygulamalarını önerdi. İşte bayram detoksuna ilişkin tüm ayrıntılar...
BOL BOL SU İÇMEK ŞART!* Bayramda detoks olur mu? Detoks, vücutta biriken toksik maddelerin atılması ve uzaklaştırılmasıdır. Bayram böyle bir dönem için bulunmaz fırsattır.* Bayram detoksu ne şekilde uygulanmalıdır?* Dinlenmek, bol su içmek, mümkün olduğunca temiz ve açık havada bulunmak, sağlıklı beslenmek, stresten uzak olmak bayram detoksunun temelini oluşturur. Bu davranışlar ile dolaşım düzelir ve vücuttaki ödem atılır. Böylece vücudumuzda biriken fazla toksinler de dışarı atılmış olur.* Neler tüketilmeli? Bol su içmek detoksun vazgeçilmezidir. Günde en az 2-3 litre su içmeye özen gösterin. Baklava ve kurban etiyle yapılan gıdalardan uzak durun ve doğal gıdalarla beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Dört ana besin grubu olan et ve çeşitleri, süt ve ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri her öğün kişinin ihtiyacını karşılayacak miktarda tüketilmeli. Et grubundan kırmızı et, tavuk, hindi ve balık; süt grubundan süt, yoğurt, ayran ve cacık, tahıl ürünlerinden tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, bulgur, yulaf, kabuklu pirinç, patates; mevsim sebzelerinden lahana, brokoli, karnabahar, kereviz ve meyvelerden muz, elma, mandalina ve kivi sofralarda mutlaka bulunmalıdır. 3 ara öğün tüketilmeli, aralarda ise sağlıklı atıştırmalar olmalıdır. Çay, kahve, kola, alkol gibi içecekler vücutta toksin birikmesine yol açar. Bunlar bayramda ne kadar az tüketilirse, o kadar iyi olur. Mümkünse hiç tüketmemelidir.
ABARTMAYIN!* Bayramın tatlı kaçamakları, bayram sonrasında nasıl telafi edilmeli? Bayramda günde bir porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye özen gösterin. Bayramda alınan kilolardan kurtulmak için güne bir su bardağı ılık su ile başlanmalı. Ardından bir su bardağı oda sıcaklığında su içilmeli. Uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı tamamlanmış olmalı. Kahvaltıda 1-2 dilim peynir, 1-2 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği ve söğüş mevsim sebzeleri yer alabilir. Günlük öğün düzeni 6 öğünden oluşmalı ve öğün aralarında 2-3 saat olmalıdır. Ana öğünlerde ızgara et, zeytinyağlı sebze yemekleri, 1-2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği, salata ve yoğurt veya ayran yer alabilir. Ara öğünlerde meyveler, süt ürünleri, peynirekmek ve miktarını abartmadan kuruyemiş tüketilebilir. Mutlaka günlük hareket arttırılmalıdır. Günde yarım saat orta tempolu yürüyüş yapılabilir.