Kanseri ve Menapozu Yenin !



Kanserden menapoza kadar bir çok rahatsızlığa birebir gıdalar..

Son yıllarda bir ANTİOKSİDAN kelimesi hayatımıza girdi. Sağlıklı uzun bir ömrün bilinen olmazsa olmazı haline geldi. Peki nedir bu antioksidan, gerçekten yaşamak istediğimiz sağlıklı ve kaliteli bir hayatın yapı taşları mı ?

ANTİ-OKSİDAN kelimesini açmadan önce onun zıt anlamını belirtmekte yarar görüyorum. Anti oksidan kelimesinin karşıtı olan oksidan ile antioksidanların karşıtı olan oksidanlar nelerdir. Okside olmuş maddeleri paslanmış olarak tanımlarız. Bunun kimyasal nedeni ise oldukça basittir.

Oksijenle temas eden her madde okside olur. Örneğin demirin paslanması ya da balıkları sudan çıktıktan sonra ölmesi, oksijenin zararlı etkileridir. Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) bazı maddelerin oluşmasına neden olur. Bunun dışında vücudumuzda da sürekli olarak oksidan maddeler oluşur.

Bu maddelerin kaynağı çoğunlukla besinlerden enerji üretimi ve tüketimi sırasında meydana gelen kimyasal olaylardır. Çevre kirliliği, stres yorgunluk, depresyon, ultraviyole ışınlar,sigara vs. gibi pek çok olumsuz etmen insan vücudunda oluşan oksidanların dışında oksidan oluşumuna zemin hazırlar. Bu etmenlerin oluşturduğu ve bizim serbest radikaller olarak tanımladığımız zararlı maddeler zaman içinde hücrelerimizi ve organlarımızın paslanmasına neden olur. İnsan vücudu oksidanlara karşı kendi ürettiği vitaminler ve salgıladığı enzimlerle yani doğal antioksidanlarla başa çıkamaya ve bunları zararsız hale getirmeye çalışır. Ancak bazen yetersiz kalabilir.

KALP HASTALIKLARINDA KANSERE KADAR ETKİLİ

Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde

Kalp krizi ve felce karşı korunmada

Her çeşit kanser riskinin önlenmesinde

Yaşlanma sürecinin ve ciltte kırışıklığın geciktirilmesinde

Romatizmal hastalıklarda

Kanser hücrelerinin büyümelerinin durdurulması ve geriletilmesinde

Sigaranın vücuda verdiği zararların azaltılması

Kilo problemlerinin kontrol altına alınması allerjik hastalıkların önlenmesinde, antioksidanlar destekleyici olarak kullanılır.

BESLENME YOLUYLA ALIN

Antioksidanlar; serbest radikalleri yok eden kimyasal maddelerdir. Bunu vücudumuz gerektiğinde kendisi üretir. Yani antioksidanlar, vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalarla da alınan bir grup kimyasal madde.

Antioksidanların vücutta gerekli seviyelerde bulunabilmesi için, yüksek oranda antioksidan içeren çay, meyve ve sebze gibi besinler alınmasına dikkat edilmelidir. Bugün dışarıdan temin edilecek pek çok antioksidan bulmak mümkün ancak antioksidanların doğal yol olan beslenme yoluyla alınması daha etkilidir.

Asetilsistein

Alfa Lipoik Asid

Beta Karoten

Katalaz

CLA (konjuge linoleik asit)

Koenzim Q10

Ginkgo Biloba

Üzüm Çekirdeği (Grape Seed)

Yeşil Çay

Glutamin

Lutein

Likopen

Melatonin

Metiyonin

Selenyum

Superoksit Dismütaz

B6 ve B12 Vitaminleri

C Vitamini

Folik asit

E Vitamini

Magnezyum

Çinko

Glutatyon'dur. Dışarıda temin edilebilecek pek çok antioksidan ürün bulunmaktadır.

Ancak çalışmaların da gösterdiği gibi antioksidanların doğal yolla yani beslenme yoluyla alınması en etkili yoldur. Çünkü hücrelerimiz ve sindirim sistemi doğal yolla alınan antioksidanları daha doğru ve etkili kullanabilmektedir. Bunun dışında:

YİNE SAĞLIKLI BESLENME

Hücrelerimiz ve sindirim sistemi doğal yolla alınan antioksidanları daha doğru ve etkili kullanabilmektedir. Vücudunuzun ihtiyacı olan antioksidanı alabilmesi için, sebze-meyve ağırlıklı beslenmek büyük önem taşımaktadır. Beslenme yoluyla daha zengin antioksidanlar alınmaktadır.

SERBEST RADiKALLERiN ZARARLARI

Yapılan çalışmalar serbest radikallerin vereceği zararların çeşitli hastalıklara neden olabileceğini göstermiştir. Kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı (diyabet), kanser, karaciğer hastalıkları, romatizmal hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, cilt hastalıkları, kırışıklıklar ve cinsel işlev bozukluğu bu hastalıklardan bazılarıdır.

MENOPOZDA ÇOK ÖNEMLİ

Menopoz dönemine adım atan kadınların antioksidan zengini besinlere de ağırlık vermeleri önerilir. Koyu renkli sebze ve meyveler bu ihtiyacı önemli bir ölçüde karşılayacaktır. Yine günde 1-2 bardak yeşil çay tüketmeleri bu konuda fayda sağlayacaktır...

Hiç yorum yok: