Eğitimli annelerin bebeği şanslı


Öğrenim durumunun bebeklerde ölüm oranını etkileyen önemli faktörler arasında yer aldığı, eğitimsiz kadınların yüzde 32,5'inin çocuğu ölürken, ilköğretim ve üzeri eğitim almış kadınlarda bu oranın yüzde 1,9 olduğu bildirildi.

Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke nüfusunun üçte birinden fazlasını 0-18 yaş grubu çocukların oluşturduğunu belirterek, her yıl 1 milyon 358 bin bebeğin doğduğunu, ancak her bin bebekten 28'inin 1 yaşına ulaşmadan hayatını kaybettiğini söyledi.

Türkiye'de, çocuk ölüm hızı olarak ifade edilen 5 yaş altı ölüm hızının binde 37 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karaböcüoğlu, 1 yaş altı ölümlerin yüzde 66'sını ilk 1 ay içindeki bebek ölümlerinin oluşturduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Karaböcüoğlu, çocuklarda 1 ay içindeki ölümlerin yüzde 52'sinin ilk günde meydana geldiğini, 1 ay ve 1 yaş arasındaki ölümlerin ise daha çok çevresel faktörler, beslenme ve bakım ile ilgili aksaklıklardan kaynaklandığını kaydetti.

Avrupa'da ölüm oranının en az olduğu ülkenin İsveç, Dünya'da ise Japonya olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karaböcüoğlu, Türkiye'deki 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 42'sinin doğum travması, güç doğum, uygunsuz ortamda ve yetersiz yardım nedeniyle beynin oksijensiz kalması veya yetersiz oksijen almasına bağlı sorunlardan, yüzde 16'sının doğumsal anomalilerden, yüzde 14'ünün diğer enfeksiyon hastalıklarından, yüzde 7'sinin zatürre, yüzde 5'inin kalp hastalıkları, yüzde 3'ünün ishal ve yüzde 13'ünün de diğer hastalıklar ve kazalardan kaynaklandığını söyledi.
Bebek ölüm hızının kırsal kesimde kentlere göre daha yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, şunları söyledi:
''Annenin yaşı 18'den küçük veya 35'den büyük ise bebeğinin ölüm riski yüksek. Doğurganlık arttıkça ölüm oranı da artıyor. Öğrenim durumu ölüm oranını etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Öğrenimi olmayan kadınların yüzde 32,5'inin çocuğu ölürken, ilköğretim ve üzeri eğitim almış kadınlarda bu oran yüzde 1,9. Annenin gebelik sırasında sağlık birimlerinde izlenmesi, eğitilmesi ve doğumun sağlık birimlerinde gerçekleşmesi bebek ölüm oranını belirgin olarak düşürür.

Bebek ölüm hızını gelişmiş ülkeler düzeyine getirebilmek için, kız çocukların eğitimden daha fazla faydalanmaları sağlanmalı. Kız çocuklarına özellikle ergenlik döneminde verilecek eğitimlerle evlenme yaşı büyütülmeli, doğurganlık hızı azaltılmalı. Gebelikte her anne adayının birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanması, annelik konusunda eğitilmesi, beslenme durumlarının iyileştirilmesi, eksik aşılarının özellikle tetanos aşılamalarının tamamlanması ve doğumun sağlık birimlerinde gerçekleşmesinin sağlanması gerekli.''

-''HER ŞEY ÇOCUKLAR İÇİN''-
Prof. Dr. Karaböcüoğlu, çocuklarda ölüm oranının azaltılması için anne-çocuk sağlığı ve aile planlaması konusunda hizmet kalitesinin arttırılması ve tüm çocukların aşılanmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Annelere, her bebeğin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesinin öğretilmesi ve bu konuda desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karaböcüoğlu, şunları söyledi:
''Annelere 6'ncı aydan sonra ek besinlere geçerken gıdaların hazırlanması, saklanması konusunda eğitimlere önem verilmeli. Böylece 5 yaş altı çocuklarda kötü ve yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları önlenebilir, boy kısalıklarında belirgin azalma sağlanabilir. Ayrıca temiz su kaynaklarından herkesin yaralanabilmesi, kanalizasyon sorununun çözülmesi ve ishal konusunda annelerin eğitimi ile halen ölüm nedenleri içinde yer alan ishallerden ölüm azaltılabilir. Ülkemizde son 20 yılda sağlık alanında pek çok gelişme yaşandı, ancak halen yapacak çok iş var.''
Prof. Dr. Karaböcüoğlu, çocuklarda ölüm oranlarını ve sakatlanmaları azaltmanın bir diğer yolunun ise çocuk yoğun bakım üniteleri kurmak ve bu konuda çalışacak hekimler yetiştirmek olduğunu söyledi.

Hiç yorum yok: