Küresel ısınma hastalık dönemini de değiştirdi


Kürüsel ısınma nedeniyle mevsimlerin kayması ile birlikte hastalıkların da yeri ve zamanı değişiyor.

Özel Divan Hayat Hastanesi Başhekimi Dr. Muhsin Tezcan, kürüsel ısınma nedeniyle dünya dengesinin bozulduğunu, mevsimlerin kayması ile birlikte hastalıkların da yeri ve zamanının değiştiğini söyledi.

Dr. Tezcan, küresel ısınmanın her yönü ile dengeleri değiştirdiğinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirtti. Tezcan, küresel ısınmanın halkın çok duyduğu, ancak içeriği hakkında fazla bilgi sahibi olmadığı bir konu olduğunu belirterek

"Küresel ısınma bir, iki yıl içinde gerçekleşen bir hadise değildir. Bu yüzyıllarla ifade edilen bir süreçte dünyanın iki veya üç derecelik bir ısı artışı şeklinde ifade edilebilir. Evrenin oluş zamanına bakıldığında ise bu ısı artışının son yüzyılda çok hızlı bir değişken olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Daha çok atmosfer ve sera etkisi gazlardan dolayı ısı değişikliği yaşandığını ifade eden Dr. Muhsin Tezcan, endüstri arttıkça daha fazla kullanılan gazların küresel ısınmayı tetiklediğini söyledi.
Dr. Tezcan, "Bu sera gazı dediğimiz endüstriyel atıklar, nükleer enerjiler,soğutucular, klima sistemleri gibi endüstri arttıkça, kullandığı klora flora karbon gibi gazlar, atmosfere yayıldıkça, atmosferimizin güneşten gelen hem zararlı ışınları süzme, hem de geri kaçan ısıyı tutmadaki dengesini bozmakla küresel ısınma oluşuyor. Küresel ısınma, mevsimlerin zamanlama geçişleri sürelerini artık değiştirmeye başladı. Kış geç gelmeye, bahar ayları daha kısa yaşanmaya başladı. Mevsimsel hastalıklar da bu süreç içerisinde yer değiştirdi.
Çünkü daha önce bildiğimiz gibi alerjik rinit dediğimiz hastalıklar, grip nezle türü üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları, geçiş dönemi yani bahar veya sonbahar hastalıklarıdır. Yaz aylarında bu salgın beklenmez, ama ilkbahar ve sonbahar ayları bu hastalığın arttığı dönemdir. Küresel ısınma ile birlikte mevsimlerin de kayması ve bahar aylarının kısalmasından kaynaklanan bu hastalıkların yeri ve zamanı da kaymaya başladı.

Şuan mesela kışın ortasındayız ve ciddi miktarda gribal enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik rinitler bile hala bu dönemde ciddi bir şekilde aktif haldedir. Küresel ısınma mevsimler üzerinden kaynaklanan değişikliklerle hastalıkların zamanını ve mevsimini de değiştirmektedir. Bu hastalıkların mevsim kayışına paralel olarak yer değiştiği görülmektedir. Salgınların zamanının değiştiğini görmekteyiz" şeklinde konuştu.

Küresel ısınmanın sadece mevsimsel hastalıklarla sınırlı olmadığını vurgulayan Dr. Muhsin Tezcan, değişen dünyamızda endüstriyel kuruluşlarla birlikte kanser ve diğer hastalıkların da arttığını söyledi. Dr. Tezcan,

"Küresel ısınma, dünya atmosferine bırakılan kimyasal gazlar, fabrika atıkları ve bir çok atık gazların meydana getirdiği bir hadisedir. Bunu sadece mevsimsel hastalıklarla sınırlamak doğru değildir. Değişen bu dünyamızda endüstriyel kuruluşlarla birlikte, bu gazlardan dolayı kanser ve diğer hastalıklarda da artış mevcuttur. Hormon konusu, sentetik madde konuları, kimyasal maddelerin ve endüstriye bağlı akciğer kanserleri, bu küresel ısınmanın sekonderi olarak da düşünebileceğimiz konulardır" dedi.

Hiç yorum yok: