Böbrek Taşları

Böbrek taşı hastalığı insanların en çok acı çektiği hastalıklardan birisidir. Esas olarak böbrek taşı, idrar içinde çöken kristallerin böbrek iç yüzeyine tutunmasından ve birikmesinden oluşur. Bu taşların %35 calcium oxolat, %30 calcium ve fosfat karışımındandır. Ancak %5 - 10 ürik asit taşıdır. Genetik, çevre, beslenme taş oluşumda etkilidir. Aşırı sıvı kaybı, terleme, yeşil sebze tüketimi, aşırı protein ve hayvansal gıda tüketimi ürik asit taşlarının oluşumunu hızlandırdığı bir gerçektir.

Belirtileri:
Genellikle böbrek taşının ilk belirtisi şiddetli ağrıdır. Mesaneye çok yaklaşmış taşlarda hastalar sık idrara çıkma, idrarda yanma hissi duyarlar. İdrar yaparken çok fazla ağrı ve yanma hissederler. Taşların idrar yollarını sıyırması sonucu idrarda kan görülür. Ateşlenme, titreme, çarpıntı, soğuk terleme görülebilir. Taş ağrısı öyle bir ağrıdır ki illa da doktora gitmek zorunda kalırsınız. O zaman ultrasonografi ve radyolojik tetkik ve tahlil ile taş tespit edilir. Taşın idrar yollarını tıkayıp tıkanmadığı görülür. İdrar tahlili ile kan varlığı iltihabı gidiş hali ortaya konulur. Ve tedaviye geçilir.

Tedavisi:
Böbrek taşlarının küçük olanlarının bir çoğu kendiliğinden veya doktor müdahalesiyle düşer. Şayet düşmüyorlar ise o zaman diğer tedavi yollarına baş vurmak gerekir. Aksi halde böbreğin yolunu tıkayıp şişer böbrek dokusunu kaybeder. Taş kırılarak veya ameliyat ile çözülemezse bazen bir taşa bir böbreği feda edebiliriz. Böbreğimiz çoğu kez ihmalden kaybedilmektedir. Taşların ameliyatla tedavisi çok eziyetli, çok pahalı ve de işgücü kaybına neden olan bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi artık tamamen değişmiş ve yerini ESWL almıştır.

ESWL:
Her taş hastası öncelikle taş kırma merkezi ile görüşmeden ameliyata karar vermemelidir. O zaman ESWL hemen öne çıkmaktadır.
ESWL; vücut dışında oluşturulan şok dalgaların vücut içinde ilerleyerek taşa kadar gelmesi ve taşa çarptığı zaman onu parçalaması esasına dayanır.
Hastanemizde ESWL Uygulanması:
ESWL cihazı ile ağrısız ve anestezisiz olarak taşların kırılmasına başlanır. 15 - 45 dakika arasında değişen uygulama sonunda taş adeta rende ile parçalanmış gibi olur. Küçük kum taneleri halinde idrar yolu ile birkaç gün içinde dışarı atılır. Taşın büyüklüğü ve yerine göre seans sayısı değişmektedir.

ESWL Sonrası Öneriler :
- ESWL sonrası kum dökme döneminde günde en az 2 litre su içiniz.
- ESWL seansları sonrası idrarınız bir iki gün kanlı gelebilir. Bu son derece normaldir. Bol su içildiği zaman idrarınızın rengi hızla açılır.
- ESWL sonrası bol hareketli olunuz. Yapılacak spor ve yürüyüş ile kum dökme hızınız çok artar.
- Engelleme = Taşı olanlarda;
- Yaşam biçimi, hafif işlerde bedenen çalışmalı, spor yapmalı, yürümeli, kilodan korunmalı.
- Alınan sıvı miktarı ayarlanmalı;
- Güneşte fazla kalmamalı
- Saunaya gitmemeli,
- PH asit almamalı
- Hastanemizden ayrılmadan önce size gerekli reçeteniz verilecektir. Bu ilaçları uygular-sanız probleminiz olmayacaktır.
- Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen bizi arayınız.

RAHATLAMIŞ OLMANIZ TAŞ PROBLEMİNİZİN GEÇTİĞİ ANLAMINA GELMEZ. UNUTMAYIN Kİ BİR ÇOK KİMSE İHMALİ YÜZÜNDEN BÖBREKLERİNİ KAYBETMEKTEDİR.

Hiç yorum yok: