Herhangi bir şikayet olmaksızın, kişinin sağlığı hakkında genel bilgi almak ve gizli biçimde varolabilecek bazı hastalıkları daha erken aşamalarda saptamak amacıyla yapılan görüşme , fizik muayene ve tetkiklerden oluşan periyodik sağlık taramasına checkup denir. Günümüzde bir çok ölümcül hastalığı tedavi edebilmenin başlıca yolu erken tanıdır. Son birkaç yıl içinde checkup konusunda gerçekten önemli adımlar atıldı. Hastaneler bu konuda organize olarak büyük yatırımlarla özel bölümler açtılar. Büyük tanıtım kampanyaları yaparak checkup'ın önemini vurgulamaya çalıştılar. Şimdilik tatminkar olmasa da belli bir potansiyel oluştu gibi.
Muhtemelen son sağlık kontrolünü yeni bir işe başlarken veya askere giderken yaptırmışızdır. Ancak son yıllarda ortalama eğitim düzeyi yükselen ülkemizde sağlık bilinci de yavaş yavaş batı standartlarına yaklaşmaya başlamıştır. Hastaneler de bu talep karşısında kayıtsız kalamayarak yeni düzenlemelere girişmişlerdir.
Niçin Check Up ?
Checkup ile erken teşhis mümkündür. Genellikle hastaneye gitmemize her hangi bir organımız veya bölgemizdeki şikayetimiz neden olur. Ama organlarımızın fonksiyonel kapasiteleri çok yüksek olduğu için büyük oranda tahribat olmadan genelde şikayet meydana gelmez. Örneğin kalp damarları % 60 tıkanmadan göğüs ağrısı ortaya çıkmaz. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhisle bulaşıcı hastalıkların özellikle aile içi yayılması önlenir, tedavi masrafları çok önemli oranlarda azaltılır, kanser gibi ileri evrelerde tedavisi mümkün olmayan hastalıklar tedavi edilir. Hastalık ortaya çıktıktan sonra hem tedavi çok daha pahalı olur, hem de sağlığımız bozulmuş ve iş işten geçmiş olur. Sadece birkaç saatinizi ayırarak, bütün hayatınızın kalitesini belirleyeceksiniz.
Checkup konusunda iş adamlarına neler önerilir?
İş dünyasındaki aşırı stres vücudu olumsuz etkilemektedir. Fakat buna rağmen yoğunluk nedeni ile sağlığa yeterli zaman ayrılmamaktadır. Halbuki iş adamlarının sakin bir hayat yaşayan kişilere göre daha fazla önemsemesi ve buna mutlaka zaman ayırması gerekir. Ülkemizin ve dünyanın refahına katkı sağlayan insanlar kolay yetişmiyor. Unutmayalım ki sağlığın kıymeti ancak kaybedilince anlaşılır.
Checkup'ın kapsamı ne olmalıdır?
Checkup kişinin cinsiyetine, yaşına ve sahip olduğu genetik faktörlere bağlı olarak sağlığı hakkında tüm sistemlerle ilgili yeterli bilgi verebilecek kapsamda olmalıdır. Belirli şartlarda bazı tetkikler ön plana geçmelidir.
Bu kapsamın belirlenmesinde kişinin ayırabileceği zaman ve ekonomik şartları göz önünde bulundurulmalıdır.
Checkup kimlere uygulanmalıdır?
Checkup her yaştaki bireylere uygulanabilir ama genel uygulamada özellikle 35 yaş sonrası daha önemli hale gelmektedir.
Checkup hangi sıklıkta uygulanmalıdır?
Keskin sınırlar olmamakla beraber 35 yaş üstü bireylerde yılda en az bir kez yapılması önerilir.
Checkup çeşitleri nelerdir?
Kişinin yaşı, cinsiyeti, ailevi hastalıkları ve sahip olduğu risk faktörlerine göre farklı kapsamda checkup programları uygulanmaktadır. Genç bireylerde koruyucu hekimliğe yönelik dar kapsamlı checkup programları uygulanırken 50 yaş ve üzeri erkek bireylerde kalp damar hastalıkları başta olmak üzere, akciğer, prostat ve kolon kanserleri üzerine odaklanılır. 50 yaş ve üzeri bayan bireylerde ise menapoz ve beraberinde getirdiği rahatsızlıklar, kalp ve damar hastalıkları, meme ve rahim kanserleri üzerine odaklanılır.
Checkup türleri nelerdir?
Genel Checkup
Detaylı Erkek Checkup
Detaylı Kadın Checkup
Kardiyolojik Checkup
Çocuk Checkup
Menopoz Checkup
Prostat Checkup
Checkup'a gelmeden önce nelere dikkat etmelisiniz?
Hamile iseniz veya bu konuda kuşkularınız varsa işlemlere başlamadan önce mutlaka doktorunuza bildiriniz.
Daha önce yapılmış test ve tetkik sonuçlarınızı lütfen beraberinizde getiriniz.
Mutlaka randevu alınız ve randevu günü hiçbir şey yemeden ve içmeden geliniz.
(812 saatlik bir gece açlığı yeterlidir.)
Rahat bir kıyafetle geliniz, programınızda eforlu EKG varsa koşuya uygun bir kıyafetinizi yanınızda getiriniz.
Kalp veya tansiyon ilacı kullanıyorsanız, mutlaka checkup'ı uygulayacak doktorla bir kaç gün önceden konuşunuz.
İki gün süreyle kırmızı et, brokoli ve turp gibi besinler almayınız.
C vitamini kullanılıyorsanız, iki gün öncesinden kesiniz.
Demir içeren ilaçları üç gün önceden kesiniz.
Kadınlar için checkup'ın mensturasyon (adet) günlerine rastlamaması tavsiye olunur.
Sonuç olarak dönüşü olmayan bir yola girmektense senede bir gününüzü sağlığınıza ayırarak hayatınızı kurtarabilirsiniz.
Checkup niçin önemli?
Etiketler:
Checkup
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder