Niçin Kaynak Suyu ?

Kaynaklar yeraltı suyunun yeryüzüne çıkış noktalarıdır. Bunların membası saf su özelliğindeki kar ve yağmur suyudur. Su.yağıştanyeraltına süzülüp kaynaktan çıkışına •cadar takip ettiğiyolda belirli özellikler kazanır. Bunlardan başlıcalarıCa, Mg, Na, CO3, Cl ve SO4 elementlerinden oluşan kimyasal niteliklerinyanı sıra pH, sertlik, iletkenlik bulanıklıhkgibi özelliklerdir. Suyunyeraltındaki kalış süresi uzadıkça bu özelliklerdeki değişim de artar. Kuyularla elde edilen sulardayeraltındaki suyun ilerleyiş süresi uzadığından, suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki değişim de aynı oranda artmaktadır. Çoğunlukla kaynaklar yükseklerden/dağlık kesimlerden, kuyu suları ise ovalık (düzlük) alanlardan temin edilir. Düzlükler genellikle insanlarınyerleşimleri veyaşamsal gereksinimleri için tercih ettikleri alanlardır. Bu nedenle mevcut ve planlanan tarımsal, kentsel ve endüstriyel faaliyetlerin sonucunda çöp vb. atıklar artık ürünler olarak ortaya çıkmaktadır. Bunlar çoğunlukla zararlı ve zehirli maddeler içerdiklerindenyeraltı suyuna etkisi söz konusu olabilmektedir. Ülkemizde ve dünyadayeraltı sulan buna benzer sorunlarla karşı karşıyadır. Örneğin; Amerika'dayılda 6.5 milyon mS'den daha fazla sıvı atık yeraltına enjekte edilmektedir. Dolayısıyla yeraltı tatlı su rezervuarlannın kalitesi zamanla azalmaktadır. Bu riskli durum insanlığı kaynak suyuna yönlendirmektedir.

Arıtılmış Su, Kaynak Suyu mudur?
Kaynaktan boşalan sular koruma amaçlı olarak oluşturulan bir kaptaj içerisine alınır. Buradan kapalı bir sistem içerisinde su dolum tesislerine taşınır. Ancak piyasadaki şişelenmiş suların etiketlerinde farklı tanımlamalar bulunmaktadır. Bunlar şöyledir;
1. Arıtılmış Su; Kuyu Suyu; Sofra İçeceği; İşlenmiş Su
2. Doğal KaynakSuyu; KaynakSuyu "Bunların tamamı aynı şeyi mi ifade etmektedir?" soruş uy la sık sık karşılaşılmaktadır. Birincisi, ovada açılmış sondaj kuyusundan pompajla alınan yeraltı suyunun, tesislerde belirli arıtma işlemlerine ve gerektiğinde çeşitli mineral ilavelerine tabi tutularak şişelenen kuyu suyunu tanımlamaktadır. Dolayısıyla fiziksel ve kimyasal işlevlere tabi tutulmuş, yapay katkılarla doğallığından kısmen uzaklaşmış olarak tüketiciye ulaştırılan sudur. İkincisi ise hiçbir kimyasal ve arıtma işlemlerine tabi tutulmadan, yeryüzüne çıktığı gibi tesislerde şişelenen kaynak suyudur.

Suyun Kalitesine Nasıl Karar Verilir?
Suyun değeri sadece yaygın olarak bulunması ve faydalanılması ile değil aynı zamanda iyi kalitede olması ile de ölçülür. "Suda kalite" denildiğinde suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri belirtilmektedir. Bu tanımın yapılabilmesi için belli miktar su örneği Su Kimyası Laboratuarlarında, yukarıda belirtilen özellikler bakımından analizlere tabi tutulmaktadır. Analizde elde edilen değerler Türk Standartları Enstitüsü (TSE 266), Dünya Sağlık Teşkilatı (VVHO), Avrupa Birliği (EC) vb. kuruluşlarca belirlenmiş olan "İçme S uy u Standartlarına" göre mukayese edilir. Böylece hayatın vazgeçilmez bir parçası olan suyun kalitesine karar verilmektedir.

Hiç yorum yok: