Bebek beklerken şeker hastalığına dikkat!!!



Şekeri olmayan kadınlarda gebelik sırasında diyabet ortaya çıkabilir. Gebelik şekeri (gestasyonel diabet) doğum gerçekleştikten sonra düzelir.

Gebeliklerin yüzde 7-8'inde görülen gestasyonel diyabet, tipik olarak gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkar. Bu hastalarda kan şekeri düzeyi gebelik öncesinde normal sınırlardadır.
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Yüksel Altuntaş, gebelik şekeri çıkan hamilelerin kan şekerinin takip edilerek düzenlenmesinin çocuğun iri doğmasını engelleyeceğini söyledi.


Normal şartlarda belirli aralarla besin almamıza karşın kan şekeri düzeyimiz belli sınırlar içinde sabit tutulur. Bunu düzenleyen çeşitli mekanizmalar birbiriyle denge içinde çalışır. Kan şekerini yükselten mekanizmalar sayıca oldukça fazladır. Buna karşın kan şekerini düşürmeye yönelik hemen tek mekanizma pankreastan salgılanan 'insülin'dir. Altuntaş, gebeliğin kan şekerini yükselten tüm mekanizmaların daha aktif hal aldığı bir dönem olduğunu belirtti. Ayrıca 'plasental laktojen' gibi gebeliğe özgü bazı hormonların da kan şekerinin yükselme eğilimini artırdığını anlatan Altuntaş, eğer pankreasın insülin salgısı dengeyi sağlamakta yetersiz kalırsa gebelik şekeri tablosu ortaya çıktığını açıkladı. Gebelik şekeri için yüksek riskli gebelerde hamileliğin ilk dönemlerinde şeker tarama testi yapılması gerektiğini ifade eden Altuntaş, diğer gebelerde ise 24-28. haftalarda mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi.


Bu tarama testinde kişiye önce 50 gr şeker yüklemesi yapılır. Testte, 50 gr glikoz içilmesinden bir saat sonra kan şekeri ölçülür. Değerler yüksekse 100 gr glukoz içilmesinin ardından test tekrarlanır değerler yine yüksekse gestasyonel diyabet tanısı konulur. Altuntaş, tanı konulmasının ardından gebenin takibe alınarak, diyet uygulanılarak kan şekeri seviyelerinin hedef değerlerde tutulmaya çalışıldığını söyledi. Hedef değerler artarsa mutlaka insülin verilmesi gerektiğini vurgulayan Altuntaş, gebelere diğer şeker ilaçlarının verilmediğinin altını çizdi.


Doğumdan hemen sonra insülin direnci ortadan kalkar ve diyabet düzelir. Kontrol etmek için doğumdan 6 hafta sonra anneye şeker tarama testi yapılır. Test normal çıkarsa 3 yıl arayla anne izlenir. Doğum sonrası şekerde bir düzensizlik varsa yıllık olarak takip edilir.

Hiç yorum yok: